این روزها همه در حال تولید سوختهای زیستی هستند؛ شما چطور؟
اين روزها تقريبا از هر چيزي در جهان ميتوان سوختهاي زيستي به دست آورد؛ از شکلات گرفته تا چربي انسان؛ اما عجيبترين منابع سوختهاي زيستي در دنياي پيرامون ما کدامند؟ سوختهاي زيستي را ميتوان از منابع گوناگون و عجيب و شگفت انگيزي به دست آورد و محققان و شرکتهاي فعال در اين زمينه در سراسر جهان همچنان در حال پيدا کردن گزينههاي جديدي به عنوان منابع سوختهاي زيستي هستند. اگرچه بعيد است گزينههاي خاص و تازهياب اين گروه از محققين قادر به رقابت با منابع شناختهشده سوختهاي زيستي گياهي باشند، اما ميتوانند با قرار گرفتن در کنار ديگر سوختهاي زيستي، نقش اين گروه از انرژيهاي پاک را در ترکيب انرژيها تقويت کنند.
مسئله خرگوشهاي سوئدي
چند سال پيش سوئد براي ارائه راه حل غيرمعمول و تا حد زيادي ناخوشايند استفاده از خرگوشها براي توليد انرژي به تيتر اول بسياري از رسانههاي جهان تبديل شد. در اين پروژه طرحي براي حفاظت از پارکها و فضاهاي سبز استکهلم در مقابل خرگوشهاي غيربومي که هر سال در اين فضاها در رفت و آمد بودند، ارائه شد؛ طرحي که طي آن هزاران خرگوش شکار شدند، اما به جاي اينکه کشته و منهدم شوند، تبديل به منابع انرژي شهر استکهلم شدند. اين خرگوشهاي شکارشده در ابتدا منجمد و سپس به يک نيروگاه حرارتي در کرلسکگا منتقل ميشدند. جايي که آنها را خرد و با برادههاي چوب و تورب مخلوط ميکردند و سپس ميسوزاندند. به اين ترتيب، خرگوشها در حال کمک به تامين برق شهر بودند! ايده اي چالش برانگيز که نظرات مخالف و موافق بسياري به دنبال داشت.
نوش نجات جهان
علم به اينکه ميتوان از دلستر سوختهاي زيستي به دست آورد، جديد نيست، اما يک شرکت در نيوزيلند براي اولينبار در سال 2015 اقدام به ارائه سوخت زيستي براساس آبجو به صورت تجاري کرد. شرکت آبجوسازي ديبي (DB) با همکاري شرکت خردهفروشي سوختهاي فسيلي گل (Gull) اين سوختهاي زيستي را با استفاده از دوغاب مخمر توليد کردند. اين دوغاب از محصولات فرعي فرايند آبجوسازي است که عموما دور ريخته ميشود و مورد استفاده قرار نميگيرد. شرکت ديبي سيستمي را ايجاد کرد که طي آن اتانول از دوغاب مخمر گرفته و براي ساخت سوخت فسيلي مرغوب E10 پالايش ميشود. اين سوخت زيستي با نفت ترکيب و منجر به توليد Brewtroleum به عنوان محصول صادراتي شرکت ديبي شد. در طول يک پروژه شش هفتهاي در سال 2015، Brewtroleum جايگزين سوختهاي زيستي استاندارد شرکت گل شد و ميزان فروشش به 300 هزار رسيد. اين دو شرکت برآورد کردند که استفاده از Brewtroleum تنها در همان شش هفته منجر به ممانعت از توليد معادل 55 تن دي اکسيد کربن شده است.
از پوشک تا سوخت ديزل
ايامايسي (AMEC) شرکتي بود که مسيري بدبو را براي ساخت سوختهاي زيستي انتخاب کرد. اين شرکت اعلام کرد قصد دارد نيروگاهي پر شده با پوشک کثيف در کبک راهاندازي کند. در اين برنامه که بر ايده تجزيه در اثر حرارت (Pyrolysis) مبتني است، پوشکهاي جمع آوري شده طي يک فرايند حرارتي به مخلوطي از سوخت ديزل سنتتيک، گاز متان و زغال غني از کربن تبديل ميشوند. البته اين اولينبار نيست که فضولات انساني به عنوان يک منبع نيرو پيشنهاد ميشود. در حال حاضر در سراسر جهان چندين پروژه موفق مبتني بر زبالههاي انسان به عنوان سوختهاي زيستي انجام شده يا در حال انجام است. در سال 2012، شرکتWaste Enterprisers برنده جايزه ابتکار SEED شد که توسط برنامه محيطزيست سازمان ملل متحد و با حمايت مالي بنياد گيتس بنا شده است. اين جايزه براي طرح اين شرکت براي تبديل زباله به بيوديزل در غنا به آن اهدا شد.
ماشينهاي شکلاتي
محققان در دانشگاه وارويک بريتانيا، يک ماشين فرمول3 طراحي کردهاند که هيچ نمونه مشابهي ندارد. اين خودرو با آينه هاي ساخته شده از نشاسته سيب زميني و لنت ترمزي از پوسته آکاژو، نه تنها از محصولات گياهي ساخته شده، بلکه سوخت آن نيز شکلاتي است. در اين پروژه از ضايعات شکلات ارائه شده توسط شرکت Cadbury براي برقرساني به ماشين استفاده شده است. اين ضايعات با روغن گياهي مخلوط شدند تا بيوديزلي توليد شود که قادر است اين خودرو را تنها در 5/2 ثانيه به شتاب تقريبي 96 کيلومتر در ساعت برساند.
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان